6+5 regel niet in strijd met Europese regels

0

Invoering van de 6+5-regel is niet in strijd met de Europese regelgeving. Dat is de uitkomst van een onafhankelijk onderzoek dat het Institute for European Affairs (INEA) uitvoerde in opdracht van de Fifa.

De EU was van mening dat het plan niet strookte met het vrije verkeer van personen en goederen binnen de unie.

"Namens de Fifa en de aangesloten bonden wil ik mijn tevredenheid uitspreken over de bevindingen van het onderzoek. Met de 6+5-regel bevorderen we de ontwikkeling van jonge spelers, beschermen we nationale teams en houden we de sport eerlijk en onvoorspelbaar", reageert Fifa-voorzitter Sepp Blatter op de website van de bond. "De regel heeft de steun van het IOC en van de bonden van andere teamsporten, zoals basketbal, handbal, volleybal en rugby, die met dezelfde problemen kampen."

De 6+5-regel houdt in dat clubteams verplicht worden ten minste zes spelers in de basisformatie op te stellen die afkomstig zijn uit eigen land. Hierdoor beperkt men het aantal buitenlandse spelers in clubselecties, waardoor de eigen jeugd meer kans krijgt op speeltijd. Doordat de regel geen limiet stelt aan het aantal buitenlanders in de complete selectie is deze niet in strijd met de wetgeving binnen de EU.

Share.

Laat een reactie achter