Roda JC en Vitesse winnen. Groningen verliest

0

Roda JC heeft zaterdagavond een ruime en eenvoudige zege behaald op het zwakke RKC Waalwijk: 5-1.
Clubtopscorer Mads Junker maakte na rust een zuivere hattrick.

Morten Skoubo tekende voor de eerste Kerkraadse treffer, RKC-verdediger Jurgen Collin scoorde ook nog in eigen doel.

De gasten uit Waalwijk kwamen wel nog op voorsprong, door een fantastisch schot van Charlison Benschop.

Vitesse heeft zich na de 3-0 winst op FC Groningen nagenoeg veilig gespeeld in de eredivisie. In het matige duel tekenden na rust de Braziliaan Claudemir, Santi Kolk en Alexander Büttner voor de doelpunten.

Ondanks het teleurstellende verlies heeft FC Groningen nog altijd volop kans zich te kwalificeren voor de play-offs met als inzet Europees voetbal.

Bij Vitesse startte de 21-jarige Giovanni Gravenbeek, na een viertal korte invalbeurten, voor het eerst in de basis. Hij verving aanvoerder Paul Verhaegh, die net als Nicky Hofs door een schorsing op de tribune zat.

Ook Groningen was allerminst volledig. Trainer Ron Jans kampt al wekenlang met een overvolle ziekenboeg: Sepp de Roover (kruisband), Ondrej Svejdik (kruisband), Theo Lucius (kuitbeen), Danny Holla (kuitbeen) en Pettar Andersson (kruisband).

In Arnhem ontbraken ook doelman Luciano da Silva (knie), Morten Nordstrand (lies) en Mike Zonneveld (achillespees).

Daarnaast moest ook centrale verdediger Gibril Sankoh (geschorst) in het Gelredome toekijken, waardoor de van Ajax gehuurde Daley Blind in het hart van de verdediging een koppel vormde met Andreas Granqvist.

Op het Groningse middenveld debuteerde de jonge Fin Tim Sparv, als vervanger van de ook al geblesseerde Koen van de Laak.

SC Heerenveen boekte zaterdag een opvallend ruime zege op Sparta: 4-1. Opvallend, omdat de thuisclub na een vroege voorsprong (treffer Hernan Losada) al snel met tien man kwam te staan, na rood voor Michael Dingsdag.

Doelman Henk Timmer hield de bijbehorende penalty van Joshua John echter uit zijn doel, waarna Gerald Sibon (strafschop) en Roy Beerens het duel nog voor rust in Fries voordeel beslisten.

Sparta werd pas na rust gevaarlijk, kwam via Erik Falkenburg ook dichterbij, maar zag Losada na een prachtige actie 4-1 maken