Groningen bindt ook ADO aan zegekar

0

FC Groningen blijft uitstekend presteren in 2010. Woensdagavond won de ploeg met 2-0 van ADO Den Haag. Die overwinning dankte de thuisclub aan een benutte strafschop van Andreas Granqvist en een intikker van Danny Holla.

Daarmee kwam ADO, dat zelf hoogstzelden gevaarlijk werd, nog goed weg. Het duel stond oorspronkelijk voor dinsdag op de rol, maar kon toen door overvloedige regenval geen doorgang vinden. Daarop besloot de KNVB de wedstrijd een dag te verschuiven, hoewel beide teams aangaven liever een week later pas in actie te komen. Het betekende voor de Hagenaars voor de tweede keer in 24 uur een busreis naar Groningen.

Zowel Groningen als ADO kwam goed uit de winterstop, getuige de ongeslagen status van beide clubs in 2010. Groningen incasseerde zelfs nog geen enkele tegentreffer in drie wedstrijden.

Goed voetbal was echter ook woensdagavond onmogelijk in de Euroborg, waar de grasmat dan wel droog was, maar meer weg had van een toendra.

Groningen begon het best, met een schot van topscorer Matavz rakelings naast. Verder bleef het rustig voor beide doelen, totdat de thuisclub verrast werd met een strafschop.

Waar iedereen rekende op een hoekschop, wees scheidsrechter Tom van Sichem naar de penaltystip. De arbiter oordeelde dat Matavz vast werd gehouden door Timothy Derijck. Andreas Granqvist schoot raak.

Even later slaagde Derijck er wel in Matavz reglementair af te stoppen en zo een tweede Groningse treffer te voorkomen. Pas kort voor rust kregen de gasten een goede mogelijkheid, maar het schot van Wesley Verhoek miste kracht.

Kort na rust leek Matavz het duel te beslissen nadat doelman Robert Zwinkels een vrije trap van Holla niet onder controle kreeg, maar Van Sichem stelde terecht vast dat de spits vanuit buitenspel was vertrokken.

Vijf minuten later was het alsnog raak toen Zwinkels mistastte na een voorzet en Holla binnen tikte. Tussendoor had Fredrik Stenman nog over een leeg doel geschoten, daarna had Goran Lovre oog in oog met Zwinkels moeten scoren.

In de slotfase zette ADO Den Haag alles op de aanval, maar was het Groningen dat uit de counter de beste kansen kreeg. Matavz en Lovre bleken echter slordige afronders.

Sparta heeft tegen Vitesse geen einde kunnen maken aan een belabberde reeks. De ploeg van trainer Frans Adelaar leek zich woensdagavond op het Kasteel naar een zege van 1-0 te knokken, maar moest in de 89e minuut de 1-1 van Serginho Greene incasseren.

Sparta ging tegen Vitesse heel diep, maar de beloning van alle inzet bleef uiteindelijk uit. Vitesse, de ploeg van trainer Theo Bos, speelde onder de maat en haalde geen moment het niveau van de wedstrijd zondag tegen PSV (0-0).

Sparta en Vitesse maakten er een rommelige en doelpuntloze eerste helft van. Falkenburg kopte uiteindelijk na rust raak in de 60e minuut (zijn achtste competitietreffer) na een voorzet van Kevin Strootman.

Vitesse probeerde vervolgens met invaller Nicky Hofs terug in de wedstrijd te komen. Dat lukte en het Arnhemse offensief leverde in de slotminuten alsnog de 1-1 van Greene op.