Ajax passeert PSV na zege bij RKC

0

Ajax boekte zondagmiddag bij RKC na een moeizame eerste helft de achtste competitiezege op rij (1-5). De ploeg is PSV inmiddels op de ranglijst gepasseerd en heeft nog hoop dat het koploper FC Twente de komende maand kan achterhalen.

Ajax heeft zes wedstrijden voor het einde van de competitie vier punten minder de koploper uit Enschede. De Amsterdammers hebben op het oog een makkelijker programma dan FC Twente.

Ajax begon de ontmoeting met de hekkensluiter van de eredivisie zonder de geschorste Jan Vertonghen, Toby Alderweireld en Demy de Zeeuw. Vooral de afwezigheid van de twee centrale verdedigers uit België bleef niet onopgemerkt.

Trainer Martin Jol verving Vertonghen en Alderweireld door Oleguer en Vurnon Anita. De twee verdedigers lieten vooral in de beginfase zien dat ze nog niet vaak het centrum van de defensie van de Amsterdamse club hebben gevormd.

Ruud Berger kreeg binnen tien minuten twee grote kansen. Hij stuitte tot twee keer toe op Eyong Enoh.

Ajax kwam in de negende minuut op voorsprong dankzij de vijfde treffer in laatste vijfde wedstrijden van de Siem de Jong. De aanvallende middenvelder kopte raak op aangeven van Luis Suarez (0-1).

Een ongelukkig moment van Marko Pantelic bracht RKC Waalwijk in de 27e minuut op gelijke hoogte. De spits passeerde zijn eigen doelman met een kopbal die via de binnenkant van de paal in het doel belandde: 1-1.

Luis Suarez leek Ajax na een half uur weer op voorsprong te schieten. Scheidsrechter Richard Liesveld keurde de treffer echter ontrecht wegens buitenspel af. De arbiter zag in de 47e minuut ook niet dat Suarez een overtreding op Shkodran Metja maakte.

De topschutter van eredivisie mocht verder en maakte zijn 28e competitietreffer: 1-2.

Frank van Mosselveld besliste in de 65e minuut onbedoeld de wedstrijd. De verdediger trapte de bal tijdens een knullige actie via het been van ploeggenoot Hans Mulder achter zijn doelman Ohad Levita: 1-3.

Berger incasseerde vier minuten later na een harde overtreding op Gabri zijn tweede gele kaart en moest vertrekken. Suarez en Rommedahl bezorgden Ajax vervolgens toch nog een ruime zege: 1-5.