Ajax thuis niet verder dan 0-0 tegen Sparta

0

Ajax heeft vanmiddag een groot veldoverwicht niet met een overwinning kunnen bekronen. De Amsterdammers bleven tijdens het thuisduel met Sparta tot grote ergernis van het thuispubliek steken op een doelpuntloos gelijkspel (0-0).

De score stond in schril contrast met de laatste zes ontmoetingen tussen beide clubs in de ArenA, waarin Ajax maar liefst 34 doelpunten mocht bejubelen.

De spelers van de thuisclub wekten lang de indruk dat het bevrijdende doelpunt toch wel zou vallen. Vaak zorgt Luis Suarez dan voor opluchting, maar de topschutter stak ook niet in de vorm van de laatste weken.

Ajax had zo veel balbezit dat doelman Maarten Stekelenburg in de hele wedstrijd geen doelpoging te verwerken kreeg. Ondanks het grote veldoverwicht kregen de Amsterdammers nauwelijks uitgespeelde kansen.

Siem de Jong kreeg voor rust de beste mogelijkheden. Hij schoot al na 35 seconden naast en kon doelman Aleksander Seliga in de elfde minuut ook niet passeren.

Trainer Martin Jol gunde ook Ismaïl Aissati en Vurnon Anita een basisplaats. Ze vervingen Eyong Enoh en Thimothée Atouba, die rust kregen omdat ze na een gebrekkige voorbereiding drie duels binnen tien dagen speelden.

Miralem Sulejmani heeft de nieuwe trainer van Ajax nog niet kunnen overtuigen. De Servische aanvaller van 16 miljoen euro begon na zijn matige optreden van donderdag tegen Slovan Bratislava op de bank.

Sulejmani mocht zelfs zijn trainingsjack aanhouden toen de teleurstellende Urby Emanuelson na rust in de kleedkamer mocht achterblijven. Jol gaf de voorkeur aan Marvin Zeegelaar.

Ajax verhoogde in de tweede helft de druk op de tegenstander en was in de 62e minuut dichtbij de openingstreffer. Suarez schoot de bal vanuit een vrije trap echter via de binnenkant van de paal het veld weer in. De aanvoerder van Ajax mocht het twee minuten later opnieuw van zo’n 18 meter proberen. Hij trof toen de lat.

Trainer Jol probeerde een kwartier voor tijd met het inbrengen van Sulejmani alsnog een beslissing te forceren. De aanvaller stond nog geen halve minuut op het veld of hij miste een riante mogelijkheid op het eerste doelpunt van Ajax.

De thuisclub werd in de slotfase gevaarlijker en gevaarlijker, maar kon doelman Selia niet meer passeren. Emmanuel Boakye kopte nog een schot van Suarez van de lijn en ook Sulejmani kon Ajax in de slotminuut geen overwinning meer bezorgen.