Suarez goed voor vier doelpunten tegen VVV

0

Luis Suarez onderstreepte zondagmiddag nog maar eens hoe belangrijk hij is voor Ajax. De aanvoerder van de Amsterdamse club scoorde viermaal in de uitwedstrijd bij VVV (0-4). Hij gaf zijn ploeg met de treffers een ruime beloning voor een matig optreden.

VVV blijft door de nederlaag uit de recordboeken. Het is in de hele geschiedenis van de eredivisie maar één keer voorgekomen dat een nieuweling na zeven duels nog ongeslagen was. GVAV presteerde dat in 1960. Bij VVV staat de teller na zeven competitieduels op een overwinning, vijf gelijke spelen een een nederlaag.

Trainer Martin Jol kon in de uitverkochte Koel nog steeds geen beroep doen op de geblesseerde middenvelders Eyong Enoh en Gabri. Hij koppelde daarom Vurnon Anita aan Honda, die in eerste zes competitiewedstrijden een aandeel had in acht van de elf doelpunten van VVV.

Anita hield de Japanse spelmaker van de thuisclub ver van het doel. Honda viel voor rust slechts op toen hij een doelpoging in de buurt van de hoekvlag zag eindigen. Jol wisselde Anita voor Mitchell Donald nadat Suarez met drie treffers voor opluchting had gezorgd.

Niet Honda maar Ruben Schaken was de gevaarlijkste speler van VVV. Hij dwong doelman Maarten Stekelenburg in de dertigste minuut tot een redding.

Ajax begon aardig aan de wedstrijd. Luis Suarez kopte zijn ploeg op aangeven van Dario Cvitanich al na drie minuten op voorsprong (0-1). Verdediger Adil Auassar mocht zich aanrekenen dat de topschutter van Ajax zou makkelijk raak kon knikken.

VVV beleefde een moeilijk eerste kwartier, maar kreeg vervolgens van Ajax alle gelegenheid zich te herstellen.

De Amsterdamse club speelde in een veel te laag tempo. Het ontbrak veel spelers van Ajax ook aan bezieling. Doelman Maarten Stekelenburg kreeg zelfs een gele kaart omdat hij het spel volgens scheidsrechter Ruud Bossen onnodig lang vertraagde.

Trainer Jol bracht vlak na rust Miralem Sulejmani voor Cvitanich. De Serviër, vorig seizoen voor 16 miljoen euro overgekomen van Heerenveen, is de laatste weken een van de kostbaarste bankzitters van de Europese velden. Hij kon tijdens zijn invalbeurt trainer Jol opnieuw niet van zijn ongelijk overtuigen.

Suarez speelde ook geen grootse wedstrijd maar blijft zelfs in mindere doen levensgevaarlijk. Hij liet doelman Dennis Gentenaar in de 68e en 70e minuut kansloos (3-0).

Suarez bepaalde in de slotminuut ook nog de eindstand (4-0). Hij heeft na zeven competieduels alweer tien keer gescoord. Hij bereidde bovendien zes treffers van zijn ploeg voor.