Kežman: ‘’Op dat moment verdiende ik hun respect, ze zagen dat ik ballen had’’

0

Tussen 2000 en 2004 werden veel doelpunten van PSV gemaakt door Mateja Kežman. Ondanks dat de doelpunten al snel kwamen, wist de Serviër niet wat hij moest verwachten van PSV.

‘’Ik bedoel, ik had letterlijk geen idee wat ik moest verwachten. We leefden in die tijd in Servië onder economische sancties. Hoe zou leven in het westen van Europa eruit zien? Mijn eerste indruk was dit: iedereen had het over hoe groot mijn prijskaartje was. Nederlandse mensen houden niet van geld uitgeven, dus ook niet in het voetbal. En ze kijken iets anders naar voetbal dat Engelsen en Spanjaarden. Weet je, in Nederland ben je niet zo’n superster als voetballer. Maar goed, ze vonden het eerst maar vreemd om zoveel geld neer te leggen voor een kind uit Servië. PSV betaalde iets van vijftien miljoen euro voor me, dus dat was de eerste indruk die ik had’’, zegt Kezman.

‘’Ik herinner me nog een moment, toen ik er pas net was. Ik liep de kleedkamer in en zag dat de veters uit mijn schoenen waren gehaald. Ik keek rond en iedereen was aan het lachen of keek naar beneden. Ik werd getest. Dus ik pakte die schoenen, gooide ze naar de materiaalman en schreeuwde naar hem: ‘’Je hebt zestig seconden om dit op te lossen, of ik kom niet trainen.’’ Op dat moment verdiende ik hun respect, ze zagen dat ik ballen had, dat ik een eigen karakter had. Je moet daar voor jezelf opkomen, anders eten ze je levend op. Ze schopten me ook overal in die eerste trainingen. Maar ik begon al snel te scoren, dus toen deelde ik de lakens uit’’, vervolgt Kezman.

Kezman stapte over van PSV naar Chelsea FC, maar is achteraf niet blij met die keuze. ‘’Achteraf gezien zou je kunnen zeggen dat het een verkeerde keuze was. Ik had nog een jaar bij PSV kunnen blijven, waar mijn contract nog een jaar doorliep. Guus Hiddink had daar een geweldig team samengesteld, dat bijna de finale van de Champions League haalde. Ik had na vijf jaar ook een Nederlands paspoort kunnen krijgen, wat nog meer deuren voor me had kunnen openen. Maar als je een vijfjarig contract krijgt aangeboden met een onwerkelijk salaris, dan wordt het moeilijk. Het was niet realistisch om dat te weigeren.’’

Foto: Pro Shots

Share.

Laat een reactie achter