Sparta niet langs Excelsior

0

Sparta en Excelsior maken zondag uit wie zich achter Feyenoord de tweede club van Rotterdam mag noemen.
De derby in de finale van de play-offs om promotie/degradatie eindigde donderdag op een uitverkocht Woudestein in 0-0.

Spart lijkt door dit resultaat zondag de favoriet tegen Excelsior, maar de ploeg van trainer Aad de Mos is nog allerminst zeker van lijfsbehoud.

In de tweede ronde van de play-offs mazzelde Sparta nog tegen eerstedivisionist Helmond Sport, dat in beide wedstrijden beter was.

De Brabanders verspeelden laat in de tweede helft op het Kasteel hun voorsprong uit de eerste wedstrijd.

Excelsior komt zondag naar Rotterdam-West in de wetenschap dat het in uitduels bijna altijd scoort. De verdediging van Sparta is bovendien dit seizoen verre van degelijk gebleken.

Bovendien ligt de druk bij Sparta, dat zich financieel geen degradatie kan veroorloven. Voor het jonge Excelsior zou promotie de bekroning zijn van een prima seizoen in de Jupiler League, maar het is geen noodzaak, al moet dan wel worden bezuinigd.

Door alle financiële en sportieve belangen ging de derby donderdag gebukt onder de spanning en was het niveau van de derby bedroevend.

Sparta had weliswaar meer balbezit, maar deed er niets mee. In de spits viel Darko Bodul opnieuw zwaar tegen, al kon hij als excuus aanvoeren dat hij ook nauwelijks goed werd aangespeeld.

De Kasteelclub miste aan de rechterflank duidelijk de acties van de geblesseerde Edouard Duplan. Zonder hem is de dreiging uit de aanval weg.

Sparta was voor rust alleen gevaarlijk met een vrije trap van aanvoerder Kevin Strootman en een kopbal van Ruud Knol op de paal.

De thuisploeg bleef weliswaar voor rust gemakkelijk overeind, maar kon aanvallend ook niets uitrichten.

In de tweede helft bleef het spel rommelig, maar werd het wel wat dreigender voor beide doelen. Sparta kreeg de eerste grote kans, maar Joshua John schoot de bal net naast het doel.

Daarna was de ploeg van Spangen opnieuw dicht bij een voorsprong, maar Lerin Duarte kopte de bal, na eindelijk een goede aanval, op de paal.

Excelsior bleef daarna overeind en heeft zondag nog steeds kans om het Kasteel in rouw te dompelen.