Heerenveen en Roda winnen

0

Met een dikverdiende 2-0-overwinning op FC Utrecht heeft sc Heerenveen zaterdag een roerige week afgesloten. Gerald Sibon maakte beide treffers voor de Friezen, waarvan de tweede uit een strafschop.

FC Utrecht maakte een desolate indruk en was zo het juiste medicijn voor de geplaagde thuisclub. Met Jan Everse als nieuwe interim-trainer op de Heerenveense bank – hij volgde de woensdag opgestapte Jan de Jonge op en werd daarmee de derde trainer van de Friezen dit seizoen – begon Heerenveen opvallend scherp.

Al in de vijfde minuut zorgde Sibon voor 1-0. De lange spits profiteerde slim van doorkoppen van nieuweling Philip Haglund, voor het eerst in de basis, en liet doelman Michel Vorm kansloos. Het was de derde seizoenstreffer voor de spits, die in de voorgaande twee wedstrijden ook had gescoord.

Heerenveen speelde gedreven en een stuk verzorgder dan de laatste weken. FC Utrecht kwam amper van de eigen helft af, terwijl Heerenveen de kansen aaneen reeg. Sibon was daarbij vaak het eindstation.

Eerst schoot hij de bal vanaf de rand van het strafschopgebied net naast, even later schoot hij met de punt van zijn schoen over nadat hij een sprintduel had gewonnen van Jan Wuytens. Daarmee bleef een slechte terugspeelbal van Nana Asare onbestraft.

Ook Paulo Henrique kreeg kansen namens de geplaagde Friezen, die de laatste twee duels verloren en waren afgezakt naar de degradatiezone. De Braziliaan stuitte bij zijn eerste poging op Vorm, daarna had hij het vizier niet op scherp staan. Die kans kwam overigens voort uit een situatie waarbij Roy Beerens een penalty claimde na een sliding van Tim Cornelisse. Scheidsrechter Ed Janssen zag er niks in en liet doorspelen.

Kort na rust oordeelde Janssen dat Beerens wel een strafschop verdiende, nadat de rechtsbuiten uit een pass van Sibon alleen op het Utrechtse doel was afgegaan en onrechtmatig door Vorm werd gestuit. Sibon schoot soeveirein raak van elf meter.

De beste kansen bleven daarna voor Heerenveen, dat via Viktor Elm (naast), Sibon (paal), Henrique (naast) en Losada (op Vorm) de score nog verder had kunnen opvoeren. FC Utrecht blijft in het nieuwe kalenderjaar nog zonder zege en scoorde in 2010 bovendien pas één keer, mede omdat invaller Loïc Loval in de slotfase de bal voor een leeg doel niet tegen het net kreeg.

De lijdensweg van Sparta in de eredivisie duurt voort. De Rotterdamse ploeg bleef zaterdag voor de tiende keer op rij zonder zege. In het Parkstad Limburg Stadion stapte gastheer Roda JC verdiend als winnaar van het veld: 2-1. Willem Janssen en Mads Junker tekenden voor de Limburgse treffers, Erik Falkenburg scoorde in de slotminuten voor Sparta.\

Het doelpunt van Janssen was het enige hoogtepunt voor rust. Roda JC en Sparta hielden elkaar in een wurggreep. Eén keer verslapten de gasten en toen was het ook meteen raak. Met enig geluk belandde de bal voor de voeten van Janssen, die verdediger Milano Koenders te snel af was. Het was symptomatisch voor het spel van Koenders dat hij niet alert genoeg reageerde. De Spartaan deed voor rust bijna niets goed.

Sparta was in de eerste helft, evenals Roda JC, aanvallend machteloos. Slechts een keer dreigde er gevaar in het Kerkraadse strafschopgebied, maar Falkenburg kon de steekpass van Kevin Strootman geen vervolg geven.

Ook na de hervatting leidde een defensieve fout de tweede treffer van Roda JC in. Karim Touzani raakte na ruim uur spelen de bal totaal verkeerd, waarna Janssen spits Mads Junker een niet te missen kans bood om zijn tiende treffer van het seizoen te scoren.

De Kerkraadse ploeg had op dat moment al ruimer moeten leiden, maar de kansen waren aan Junker (vrij voor doelman Aleksander Seliga) en Boldiszár Bodor (schot tegen lat) niet besteed. Invaller Darko Bodul had Sparta een kwartier voor tijd nieuwe hoop kunnen geven, maar zijn schuiver miste het doel rakelings. De treffer van Falkenburg in de slotminuten kwam te laat om Roda JC nog in de problemen te brengen.

Roda JC krijgt door de zege iets meer lucht in de degradatiestrijd, voor Sparta nemen de zorgen alleen maar toe