Wij zijn het al tien jaar gewend dat de Champions League ook tijdens de Olympische Spelen wordt voortgezet. Maar dat de hervatting van het seizoen zo vroeg in het kalenderjaar plaats vindt, is nieuw. Morgen zal het vooral koud zijn.
De UEFA heeft besloten om het wedstrijdprogramma van de tweede ronde van de Champions League over een maand te spreiden. Natuurlijk is dit een knieval voor de televisiezenders, die graag veel mooie wedstrijden willen uitzenden en tot dit jaar nog erg veel lastige keuzes moesten maken. Dat is niet helemaal onterecht omdat die zenders veel geld over hebben voor de uitzendrechten. Toch mag er best een vraag worden gesteld bij 16 februari als speeldatum. Zo vroeg is er sinds de dagen van Ajax – Benfica in 1969 (Eusebio in de sneeuw van Amsterdam) niet meer gespeeld op het allerhoogste niveau.
Real Madrid mag morgen het bal openen in een duel met Lyon, dat in ieder geval onder het vriespunt zal plaats vinden. Vroeger moesten clubs uit Rusland nog uitwijken (zoals CSKA Moskou in 1993), als het in maart nog te koud was om te voetballen, maar tegenwoordig worden de sportieve wetten zomaar opzij gezet. Het publiek wordt letterlijk in de kou gezet. Ook bij Milan – Manchester United zal er tijdens de wedstrijd sprake van nachtvorst zijn. De UEFA had deze duels beter een week later kunnen spelen en morgen Olympiakos – Bordeaux op het programma kunnen zetten. Nu moeten de fijnproevers toch weer kiezen uit twee krakers.
AC Milan – Manchester United is natuurlijk een prachtige affiche, want samen wonnen deze clubs al tien Europa Cups en zes wereldtitels. Milan is historisch gezien de beste van twee en heeft in vier confrontaties in het verleden altijd aan het langste eind getrokken. United vecht dus vooral tegen een reputatie, die wel een beetje op lemen voeten staat. Hoe sterk is Milan echt. De ploeg won in dit Europese seizoen nog geen thuiswedstrijd, maar verraste toch met een 3-2-zege bij Real Madrid.
Zeker net zo boeiend is Lyon – Real Madrid. De Koninklijke mag op papier favoriet zijn, maar het heeft sinds 2004 niet meer een kwartfinale gehaald in dit toernooi. De laatste vijf seizoenen was deze ronde altijd het eindpunt. Dat geldt trouwens ook voor Lyon in de afgelopen drie seizoenen. Beide clubs moeten dus door een psychologische barrière heen. Real is het aan zijn stand verplicht om deze ronde te overleven. In feite begint het echte werk voor de club nu pas echt.
Rick Klein Verdijk