Voor het derde seizoen op rij is de Nederlandse kampioen er niet in geslaagd om te overwinteren in de Champions League. AZ heeft de belofte van afgelopen seizoen niet weten in te lossen en dat is vooral jammer.
Het is geen leuke conclusie voor het vaderlandse voetbal, maar hij moet wel getrokken worden. Nederland hoort niet meer bij de top, zoals niet met een inviduele uitschieter. En dat is des te spijtiger omdat de kampioen van ons land vreemd genoeg wel een grootverdiener in dit toernooi was. Het wordt vaak vergeten bij de analyses, maar PSV haalde vorig jaar uit de market pool van de Champions League meer geld op dan Barcelona en Real Madrid tezamen. In dat licht bezien zijn de prestaties van de kampioenen uit ons rijke land (financieel en traditioneel) gewoon pover. Van AZ mocht best worden verwacht dat het een thuiswedstrijd wist te winnen, maar de bizarre omstandigheden waaronder de ploeg moest voetballen hebben haar natuurlijk geen goed gedaan.
Internationaal verschuiven de panelen een beetje. Italië is nog het enige land dat met vier clubs de tweede ronde kan halen, maar de prestaties van de club uit het voetbalmaffe land zijn verontrustend mager. AC Milan en Inter hebben nog altijd geen thuiswedstrijd gewonnen (sic) en Juventus wist alleen Macabbi Haifa te verslaan. Daarbij hebben Inter en Juventus deze week een kansloze nederlaag geleden bij Barcelona en Bordeaux. Hen wachtten nu nog lastige opdrachten (weliswaar thuis) tegen Rubin Kazan en Bayern München. Kunnen de twee grootmachten uit Italië wel omgaan met die druk?
AC Milan wankelde gisteren op de eigen grondvesten en heeft vooral aan een engeltje op de lat te danken dat Olympique Marseille niet wist te winnen in San Siro. Milan moet winnen bij FC Zürich om naar de volgende ronde te gaan. Voorlopig is Fiorentina als enige Italiaanse club wel door en dat is best een knappe prestatie omdat Liverpool het slachtoffer is.
Engeland en Spanje gaan hoogstwaarschijnlijk met drie clubs verder. Deze clubs sparen hun krachten voor het voorjaar, maar voorlopig maken Chelsea en Barcelona de beste indruk. De Londenaren lijken met Ancelotti nog sterker geworden en hebben ook recht om eens met de hoofdprijs te poseren. Voor United geldt dat toch iets minder. De club respecteert de eigen fans niet wanneer twee van de drie thuiswedstrijden niet voluit gaat omdat de ploeg plichtmatig zijn puntjes al binnen heeft. De UEFA kan moeilijk United straffen, maar de houding van de club is verwerpelijker dan de ‘toevallige’ handsbal van Thierry Henry vorige week.
Achter de zes clubs uit de twee toplanden zijn een paar ploegen goed bezig. Bordeaux is echt een openbaring. De club werd vorig jaar nog eenvoudig opzij gezet door Chelsea en AS Roma, maar lijkt nu vooral de kracht te hebben om het topclubs moeilijk te maken. Zonder sterspeler Gourcuff werd met verdienstelijk voetbal Juventus verslagen. United (en vroeger ook Milan) zou deze wedstrijd zomaar weggeven, waardoor Bayern nu kansloos zou zijn geweest. Het gedrag van Bordeaux verdient een pluim, maar het was vooral ook een feest voor de eigen aanhang en daar zijn dit soort avonden voor bedoeld. Lyon speelde bij Fiorentina ook een opvallend goede wedstrijd maar verloor door een onhandige penalty en enkele prachtige reddingen van doelman Sebastien Frey.
De Franse clubs willen aansluiting met de top, die op zijn beurt weer iets smaller is geworden. Liverpool staat sportief en financieel onder grote druk en moet eerst de vierde plek in eigen land behouden. Vorig seizoen haakte de club ook als eerste Engelse deelnemer af. Real, AC Milan, Juventus en Inter zijn voorlopig pseudotopclubs en moeten nog bewijzen dat ze gelijkwaardig zijn aan de halve finalisten van vorig seizoen. Kortom, er is weinig nieuws onder de zon.
Rick Klein Verdijk