Been ziet Feyenoord winnen van oude club

0

De vuurdoop van Mario Been als hoofdtrainer van Feyenoord is zondag in De Kuip goed afgelopen. De Rotterdamse ploeg won met 2-0 van NEC, de vorige club van Been.

Het verwachtingsvolle legioen was tevreden, maar de uitvoering van de roodwitte brigade liet nog veel te wensen over.

Feyenoord maakte nog niet bepaald een uitgebalanceerde indruk. Op het aanvalsspel viel weinig aan te merken. De thuisploeg speelde op weg naar het NEC-doel zoals Been het graag ziet: met veel tempo, beweging en variatie in de opbouw.

Defensief ging er echter nog veel fout bij Feyenoord, dat feitelijk te aanvallend was ingesteld en daardoor veel ruimte weggaf op het middenveld. Het zeker niet imponerende NEC was in de counter in de eerste 45 minuten meer dan eens dicht bij een treffer.

Vooral dankzij het sterke optreden van de debuterende doelman Darley (19) haalden de Rotterdammers ongeschonden de rust.

De Braziliaanse doelman bleef zelf evenwel niet schadevrij. Bij een redding met zijn been op een schot van Moestafa El Kabir raakte hij geblesseerd aan zijn knie. Op halve kracht maakte hij de eerste helft vol, zonder de bal nog te kunnen uittrappen.

Een wissel kon niet uitblijven. Na de pauze maakte de 40-jarige Rob van Dijk zijn opwachting in het Rotterdamse doel. Door een achillespeesblessure was de betrouwbare routinier tijdens de oefenperiode nog amper in actie gekomen.

Dankzij Jon-Dahl Tomasson leidde Feyenoord bij de rust met 1-0. De slimme Deen profiteerde van een knullige terugspeelbal van Rens van Eijden met het hoofd.

Kort daarvoor had doelman Gabor Babos (ex-Feyenoord) de doorgebroken Leroy Fer van scoren afgehouden. Het overwicht van Feyenoord, dat lekker fris aanviel, leverde in de eerste helft verder geen grote uitgespeelde kansen op.

Roy Makaay keerde in de tweede helft niet terug bij Feyenoord. De 34-jarige goaltjesdief, die zondag graag zijn 250e competitietreffer had willen maken, kwam voor de rust in het spel totaal niet voor.

Het was alweer de tweede keer dit nog prille seizoen dat Been zijn aanvalsleider tot de orde riep. Eerder haalde hij Makaay in de oefenwedstrijd tegen VVV-Venlo (2-2) na 45 anonieme minuten naar de kant. ”Roy moet meer brengen voor de ploeg, zowel bij balverlies als bij balbezit”, vond Been.

Feyenoord, met de excellerende Diego Biseswar voor Makaay, leek het goede gevoel in de tweede helft helemaal kwijt. Lorenzo Davids en Björn Vleminckx verzuimden evenwel de verdiende gelijkmaker te produceren.

Leroy Fer besliste het grillige duel in de 77e minuut uit een dubieuze strafschop, nadat Biseswar gewillig naar de grond was gegaan in duel met Arek Radomski: 2-0.