Sparta wint Rotterdamse derby: 2-1

0

Voor Feyenoord was het Kasteel van stadgenoot Sparta zondag een soort spookhuis.De bezoekers leken in de eerste helft (0-1) gedecideerd op weg naar de vierde uitzege op rij. Maar na de rust raakte de ploeg van trainer Mario Been volledig de weg kwijt.

Feyenoord verzwakte zichzelf volstrekt onnodig door terechte rode kaarten voor de aanvallers Sekou Cissé en Jon-Dahl Tomasson.

Bij de thuisploeg moest ook al een spits (Rydell Poepon) van het veld na zijn tweede gele kaart. In de slotfase bezorgde aanvoerder Kevin Strootman Feyenoord de eerste nederlaag deze competitie in een uitwedstrijd: 2-1.

Door de absentie van Dani Fernandez (knie) en Kelvin Leerdam (lies) had trainer Mario Been in zijn selectie geen specifieke rechtsback in zijn selectie meer beschikbaar. Hij koos ervoor Leroy Fer, dit seizoen de gangmaker op het middenveld, een linie te laten zakken.

Fer, die in de jeugd bij Feyenoord ervaring opdeed als rechtsback, bleef tegen Darko Bodul redelijk overeind. Hij kwam niettemin tegen de snelle Spartaan twee keer even in de problemen. In de tiende minuut herstelde Fer zich net op tijd, maar na een halfuur moest hij Bodul laten gaan.

Met een riskante sliding, waarin arbiter Bas Nijhuis tot woede bij Sparta geen strafschop zag, greep de Feyenoorder ternauwernood in.

Ook zonder de aanvallende impulsen van Fer, die door routinier Denny Landzaat sober werd vervangen, was Feyenoord voor de rust de betere en gevaarlijkste ploeg.

Mede dankzij twee fouten van Sparta-middenvelder Nathan Rutjes mochten Andwélé Slory (redding doelman Seliga) en Sekou Cissé (naast) in kansrijke positie uithalen. Ook Jon-Dahl Tomasson, uit een pass van Van Bronckhorst, was voor de rust dicht bij de openingstreffer.

In de meer spannende dan fraaie derby opende André Bahia de score. De verdediger van Feyenoord kopte in de 37e minuut raak, nadat hij eerst tegenstander Erik Falkenburg uit positie had gebracht (0-1).

Die tegenvaller inspireerde de thuisploeg tot een sterk offensief tot aan de rust. Edouard Duplan, Bodul en Falkenburg (twee keer) lieten kansen op de gelijkmaker liggen.

Na de pauze kwam Sparta sterk uit de kleedkamer. Rydell Poepon en Falkenburg kwamen evenwel niet tot scoren. Door een drieste sliding ter hoogte van de middenlijn van Cissé op Poepon werd alles anders op Het Kasteel.

Nijhuis stuurde de aanvaller van Feyenoord van het veld waarna Sparta via een knap uitgespeelde treffer van Poepon snel toesloeg: 1-1.

Kort daarna moest ook Tomasson ook van het veld na een al even onzinnige overtreding op Emmanuel Boakye. Met negen man trachtte Feyenoord in het laatste half uur overeind te blijven:

Door het wegzenden van Poepon in de 69e minuut, na zijn tweede gele kaart, vatten de aangeslagen bezoekers nieuwe moed.

Maar het was uiteindelijk Strootman die met een droog schot Feyenoord de derde nederlaag op rij op het Kasteel toebracht: 2-1.