PSV blijft ook tegen Sparta ongeslagen

0

Na 2-1 tegen Feyenoord en 0-0 bij Ajax leek Sparta vrijdagavond op eigen veld op weg naar een nieuwe stunt. De Rotterdamse formatie was in een boeiende wedstrijd meer dan lastig voor titelkandidaat PSV.

Door zwak verdedigingswerk gaf de ploeg van trainer Frans Adelaar in de slotfase een voorsprong van 2-1 geheel uit handen: 2-3. Dankzij de moeizame zege kwam PSV, tenminste voor één dag, aan kop van de eredivisie.

De Eindhovenaren openden op het uitverkochte Kasteel in een hoog tempo. De ploeg van coach Fred Rutten leek het duel snel te willen beslissen, ook in verband met de komende thuiswedstrijd tegen Sparta Praag in de Europa Leaue (donderdag).

Sparta trachtte in het haastige ritme van PSV mee te gaan, maar gaf op eigen helft te veel ruimte weg.

Vooral aan de Rotterdamse linkerkant hadden de bezoekers vrij spel. Vleugelverdediger Donovan Slijngard en middenvelder Sander van Gessel, de vervanger van de geblesseerde gangmaker Kevin Strootman, zagen de offensieve PSV-back Stanislav Manolev en aanvoerder Ibrahim Afellay regelmatig voorbij stuiven. Een Brabantse treffer in het openingsoffensief kon niet uitblijven.

Het was Danko Lazovic die in de dertiende minuut profiteerde van de slechte dekking in de Rotterdamse defensie. De opgebloeide Serviër mocht een voorzet van Balazs Dzsudzsak ongehinderd inkoppen: 0-1. PSV verzuimde daarna het aangeslagen Sparta meteen volledig uit te schakelen.

De manschappen van coach Adelaar lieten in het tweede deel van de eerste helft zien dat ze wel degelijk aardig kunnen voetballen. In een uitstekende fase van Sparta-kant schoot Erik Falkenburg de bal eerst nog over het PSV-doel.

In de 29e minuut was het alsnog raak uit een prima aanval, die door Rydell Poepon beheerst werd afgerond: 1-1.

De gelijkmaker inspireerde PSV tot een eindsprintje naar de rust. Binnen een tijdsbestek van vier minuten dwong de brigade van Rutten drie grote kansen af. Dzsudzsak (redding van Ruud Knol op de doellijn), Rodriguez (ingreep doelman Aleksander Seliga) en Orlando Engelaar (schot over het doel) kwamen evenwel niet tot scoren.

Na de pauze bleef het duel zeer amusant. Het opgepepte PSV kwam sterk uit de kleedkamer. Doelman Seliga keerde met het nodige kunst- en vliegwerk een serie kansrijke schoten van Afellay, Lazovic en Bakkal.

De trefzekere Poepon zette PSV in in de 55e minuut met zijn zesde competitietreffer verrassend op achterstand uit een voorzet van Darko Badul. De Eindhovense defensie zag er bij dat doelpunt chaotisch uit.

Invaller Jonathan Reis, die juist afgelopen week door Rutten ‘definitief’ naar de A-selectie was gehaald, bracht met een bekeken schot in de 69e minuut de gelijkmaker op zijn naam.

Kort daarna liet Seliga, de reservekeeper van WK-deelnemer Slovenië, zich ook van ruime afstand verrassen door een schot van Dzsudzsak: 2-3. Daar bleef het bij, ook al omdat Sparta geen kracht meer had voor een dreigend slotoffensief.