0

Zondag staat Ajax-Feyenoord weer op het programma. De klassieker levert vaak mooie momenten op. Hier een paar hoogtepunten uit het verleden.

Het is de eerste competitiewedstrijd voor Erik ten Hag als trainer van Ajax. Ook voor de Argentijn Nicolás Tagliafico begint zijn Ajax-carrière tegen de Rotterdamse volksclub. De 25-jarige verdediger komt over van Independiente uit Argentinië. De terugkeer van Robin van Persie bij Feyenoord lijkt niet op tijd afgerond voor de klassieker.

1983/84 Ajax – Feyenoord (8-2)
Op voorhand was dit al een legendarische wedstrijd. In de zomer van ’83 maakte Johan Cruijff de overstap van Ajax naar de aartsrivaal uit Rotterdam. Het werd een wedstrijd met een onvoorstelbaar geachte uitslag: 8-2. Na de wedstrijd merkt Ajax-trainer Aad de Mos op dat de uitslag het spel van Feyenoord geen recht aandoet. Feyenoord wint later dat seizoen in De Kuip met 4-1 van Ajax en pakt (met Cruijff) de landstitel. In de ogen van een deel van het Feyenoord-Legioen telt deze titel niet en zien zij het als een gekocht kampioenschap.

2003/04 Ajax – Feyenoord (2-0)
De wedstrijd is nog maar vier minuten oud als Zdeněk Grygera vanaf rechts een harde voorzet geeft. De bal gaat over iedereen heen en belandt aan de linkerkant van het veld, net buiten de zestien, bij Nicolae Mitea. De Roemeen haalt in één keer vol uit, maar raakt de bal niet lekker. In plaats van op doel gaat het schot voor het doel langs en vliegt de bal over Rafael van der Vaart en Feyenoord-verdediger Patrick Paauwe heen. Op het moment dat de bal over Van der Vaart heengaat, maakt de aanvallende middenvelder een duik naar voren. Hij raakt met de hak van zijn gestrekte linkerbeen op wonderbaarlijke wijze de bal. Paauwe en doelman Lodewijks staan aan de grond genageld: 1-0.

2005/06 Ajax – Feyenoord (1-2)
De laatste overwinning van Feyenoord in Amsterdam dateert uit het seizoen 2005/2006. Het aanvalsduo Dirk Kuijt en Salomon Kalou waren het voorgaande seizoen samen goed voor 49 doelpunten. Ajax-trainer Danny Blind moest na het vertrek van Zlatan Ibrahimovic naar Juventus het doen met Markus Rosenberg in de spits. Feyenoord kwam door doelpunten van Kalou en Kuijt op een 0-2 voorsprong. Invaller Charisteas (voor Rosenberg) bracht de 1-2 eindstand op het bord.

2016/17 Ajax – Feyenoord (2-1)
De editie van vorig seizoen. Feyenoord staat een maand voor het einde van de competitie zes punten voor op naaste concurrent Ajax en kan bij winst de voorbereidingen voor het kampioensfeest alvast treffen. Zover komt het niet. Lasse Schöne zet Ajax in de eerste minuut al op voorsprong en een half uur later schiet David Neres de 2-0 binnen. De aansluitingstreffer van Michiel Kramer in de negentigste minuut valt voor Feyenoord veel te laat. Uiteindelijk weet Feyenoord pas in de laatste speelronde de landstitel veilig te stellen.