Egypte verdedigt titel in finale

0

Egypte heeft zich met een daverende 4-1-zege op Ivoorkust geplaatst voor de finale van de Afrika Cup. De titelverdediger kan zondag voor de zesde keer deze prijs winnen in een finale tegen Kameroen, dat dit toernooi al vier keer won.

Het wordt dus een finale tussen de twee meest gelauwerde landen van Afrika, maar tot gisteren golden beide teams als outsider. Beide teams speelden al op de eerste speeldag van het toernooi tegen elkaar. Egypte won toen overtuigend met 4-2 en is misschien daarom toch de favoriet. Na de overwinning van Kameroen op gastland Ghana voelde Egypte zich helemaal niet kansloos. Ivoorkust wilde revanche voor de in Caïro verloren finale van twee jaar geleden en maakte tot de halve finale een zeer overtuigende indruk. Maar op deze avond gaf Egypte Ivoorkust vooral een les in effectiviteit. Bij de eerste de beste aanval waren de Noord-Afrikanen trefzeker, toen Ahmed Fathy met een lage schuiver doelman Barry Boubacar (bijgenaamd Copa) verraste. Ivoorkust trok daarna fel ten aanval, maar Didier Drogba en Yaya Touré troffen in doelman Essam El-Hadary een ware plaaggeest.  Na de pauze gaf Amr Zaky zijn visitekaartje af. De aanvaller van Zamalek bracht zijn ploeg uit een corner op 2-0 en zorgde daarna voor 3-1 door een counter succesvol af te ronden. Abdulkader Keita had even daarvoor de spanning teruggebracht door met een afstandsschot de enige Ivoriaanse treffer te verzorgen.  Ivoorkust ging met de moed der wanhoop op zoek naar twee doelpunten, maar Egypte gaf weinig meer weg. Mohamed Aboutreika zorgde in blessuretijd zelfs nog voor de geflatteerde 4-1 eindstand.

De finale kent een beladen verleden, want drie jaar geleden dwarsboomde Egypte voor Kameroen op de laatste speeldag van de voorronde de weg naar de finale. De Kameroener Womé miste toen in de blessuretijd een strafschop.