EK voetbal 2016: de grootste kanshebbers

0

Op 10 juni 2016 begint Euro 2016, het vierjaarlijkse Europese voetbalfeest. Dit keer doen er niet 16, maar liefst 24 landen mee.

Dat maakt verrassingen nog minder waarschijnlijk en geeft de grootmachten juist meer kans. Maar wie zijn anno 2016 de Europese voetbal powerhouses?

 

Frankrijk

Het gastland van een WK of EK moet altijd kans worden toegedicht. Thuisspelen is in alle takken van sport immers een voordeeltje. Voorbeelden te over, van landen die als gastheer hun beste prestaties leverden, zoals Zuid-Korea (WK 2002), Frankrijk (WK 1998, EK 1984), Engeland (WK 1966) en Portugal (tweede EK 2004).

 

Maar Frankrijk hoeft niet alleen te drijven op die patriottische, organisatorische en emotionele boost. De Haantjes bulken namelijk van het talent. Mannen als Raphaël Varane, Paul Pogba, Antoine Griezmann en Anthony Martial spelen bij de Europese topclubs, terwijl het Franse elftal met kwartfinales op het EK 2012 en WK 2014 geleidelijk warm heeft gedraaid voor dit piekmoment.

 

Het enige zorgpunt is het sekstape-schandaal, dat de band tussen Mathieu Valbuena en spits Karim Benzema op scherp heeft gezet. Coach Didier Deschamps zal volgens de website Online Wedden de spits van Real Madrid thuislaten, maar dan schuift Olivier Giroud (Arsenal) door naar die plek.

 

Duitsland

De wereldkampioen was in de kwalificatiefase wisselvallig, maar is dat niet logisch, zo vlak na de triomf in Brazilië? En zelfs als de Duitse machine wat stroef draait, is daar altijd nog Thomas Müller, die ongeacht het moment in een duel en ook ongeacht zijn plek op het veld, vanuit het niets de bal er in kan rommelen. Ten opzichte van het WK 2014 zijn Marco Reus en Ilkay Gündogan nu wel beschikbaar.

 

De consistentie van Duitsland op eindrondes is verbluffend. Al negen WK’s op rij stond de Nationalmannschaft minstens in de kwartfinale en op acht van de tien EK’s waar het aan deelnam, werd minstens de halve finale bereikt.

 

Spanje

De kampioen van 2008 en 2012 is niet meer de grootste favoriet. Dat hangt uiteraard samen met de sof op het WK 2014, toen de groepsfase niet werd overleefd. Het afscheid van Xavi Hernández en Xabi Alonso doet bookmakers en andere analisten ook twijfelen aan de kracht van het huidige tiki taka. Maar Spanje was uiterst solide in de kwalificaties (acht clean sheets in tien duels) en kan onder meer Andrés Iniest, Cesc Fàbregas, Thiago Alcântara en Santi Cazorla opstellen. Wie de keeper wordt is twijfelachtig: oudgediende Iker Casillas of David de Gea?

 

Engeland, België, Italië

Na Frankrijk, Duitsland en Spanje valt er qua favorieten een gaatje, waarna Engeland, België en Italië opduiken. Engeland won al zijn tien kwalificatieduels en beschikt met Ross Barkley, Raheem Sterling en Harry Kane over opwindende offensieve krachten. Het middenveld is wat minder sterk bezet en coach Roy Hodgson weet niet zo goed, wat te doen met aanvaller Wayne Rooney. De topscorer aller tijden namens Engeland is op de weg terug en was tot nu toe onzichtbaar op eindrondes, maar heeft een te grote status om zomaar te droppen.

 

De Rode Duivels kunnen nog wel even vooruit met deze gouden generatie. Maar toch lijkt er iets te ontbreken bij België. Zeer zelden swingt de ploeg, terwijl mannen als Eden Hazard en Romelu Lukaku niet de vorm meenemen die ze bij hun clubs etaleren.

 

De Italianen scoren moeizaam, maar achterin laten Giorgio Chiellini, Andrea Barzagli en Leonardo Bonucci weinig toe. Spelmaker Andrea Pirlo zal er door de move naar de Amerikaanse competitie niet beter op zijn geworden.

Share.

Laat een reactie achter