Excelsior beetje kampioen van Rotterdam

0

Excelsior heeft, na eerst thuis gewonnen te hebben van Feyenoord, aartsrivaal Sparta voor de tweede keer dit seizoen flink pijn gedaan. De Kralingers stapten zondag op het Kasteel opnieuw als derbywinnaar van het veld: 0-1.

Excelsior blijft ondanks de zege weliswaar hekkensluiter in de eredivisie, maar bracht de achterstand op Sparta terug tot twee punten. Verdediger Leen van Steensel besliste het duel na rust met een kopbal.

De twee staartploegen maakten er eerder dit seizoen op Woudestein een waar spektakelstuk (4-3) van, maar daar slaagden de twee staartploegen deze keer niet in. Het werd een matige derby, waarin het echte vuurwerk ontbrak. Het duel viel vooral op door de vele overtredingen, met Excelsior als grootste zondaar.

De nederlaag kwam hard aan bij Sparta. De ploeg van trainer Foeke Booy wilde met goede resultaten in de drie opeenvolgende thuisduels tegen VVV-Venlo, NAC Breda en Excelsior afstand nemen van de degradatiezone, maar won uiteindelijk alleen de confrontatie tegen de Limburgers (2-0).

Booy moet nu de conclusie trekken dat Sparta de rest van het seizoen voor lijfsbehoud moet knokken. Een strijd die zijn Excelsior-collega Ton Lokhoff in zijn tweede jaar als geen ander kent.

Op het uitverkochte Kasteel speelde de matte eerste helft zich voornamelijk op de helft van Excelsior af. Sparta deed echter te weinig met het veldoverwicht. De opbouw van Sparta ging in een veel te laag tempo. Bovendien keek het middenveld van Excelsior niet op een overtreding meer of minder om de aanvoer naar de Sparta-aanval te dwarsbomen. De thuisploeg kwam dan ook in de eerste helft niet veel verder dan enkele schoten van afstand door onder anderen Edouard Duplan en Yuri Rose.

De Kralingers stelden aanvallend ook teleur. Kees Luijckx was gevaarlijk met een vrije trap en topscorer Geert den Ouden (11 treffers) had de pech dat hij uitgleed toen hij doelman Sander Westerveld wilde uitspelen.

In de tweede helft brak Excelsior de derby in de 58e minuut open. Verdediger Leen van Steensel kopte raak na een hoekschop: 0-1. Ook daarna kwam er geen vuur in de wedstrijd. Sparta deed er nog alles aan om gelijk te komen, maar deed dat zonder overtuiging. Excelsior bleef dan ook overeind.