NEC maakt einde aan sprookje van Alkmaar

0

NEC heeft op ondubbelzinnige wijze de tekortkomingen blootgelegd van AZ. Het sprookje van Louis van Gaal is over en uit. Een ploeg die zo erg is aangeslagen komt voor het slot van de competitie niet meer uit het dal.

Met kunst en vliegwerk probeert Van Gaal het moreel van zijn manschappen nog hoog te houden, maar ook dat lukt zichtbaar niet meer. Zelfs de hondstrouwe achterban van de ploeg uit de Kaasstad ziet het niet meer zitten en vraagt om vertrek van hun leider. Uit de laatste vijf duels behaalde de club uit Alkmaar slechts één punt.

AZ kwam in Nijmegen binnen drie minuten al met 1-0 voor. Na een goede actie van Simon Poulsen kon David Mendes da Silva eenvoudig intikken. NEC liet het er niet bij zitten en reageerde met snelle counters.
Kevin Bobson kwam in de tiende minuut goed op vanaf links en scoorde de gelijkmaker. Drie minuten later was het Brett Holman die via een afstandsschot voor de 2-1 voorsprong zorgde. Één minuut later was het opnieuw Holman die gevaarlijk was, maar doelman Boy Waterman stond goed opgesteld.

In de twintigste minuut was het weer raak. Jeremain Lens ging voorbij aan Sebastien Pocognoli, die de voormalig AZ-speler in de zestien onderuithaalde. Jhon van Beukering trad aan en was vanaf de penaltystip onverbiddelijk. Vier minuten later was het Peter Wisgerhof die uit een voorzet van Yoessef el-Akchaoui de voorsprong vergrootte en er 4-1 van maakte.

In de tweede helft, die minder aantrekkelijk was dan de eerste, zakte NEC iets in en lieten de Nijmegenaren AZ wat meer komen. Maar in de 68e minuut volgde de genadeklap. Boy Waterman kon een vrije trap nog keren, maar Jeroen Drost volleerde de rebound fraai binnen. In de laatste minuten maakte Mounir el Hamdaoui er via een frommelgoal nog 5-2 van.
Begin november eindigde de ontmoeting tussen NEC en AZ nog in 4-0 voor de Alkmaarders. AZ haalde tot nu toe 29 punten uit 24 wedstrijden en staat elfde in de Eredivisie. NEC klimt door de overwinning één plaats naar plek dertien.